DELTA RAE - COMING HOME TO CAROLINA

 

Delta Rae werd in 2009 opgericht als een viermansformatie rond de talenten van de broers en zussen Ian, Eric en Brittany Hölljes, en dit samen met Elizabeth Hopkins. Het jaar daarop werd de band uit North Carolina uitgebreid tot een sextet met Mike McKee en Grant Emerson. Eind vorige jaar bracht Delta Rae haar debuut live opname "Coming Home To Carolina" uit via Cleopatra Records.

In 2011 sloot de groep een contract met Sire / Warner Bros. na een bijzonder indrukwekkende auditie voor Seymour Stein, die weggeblazen werd door de krachtige stemmen van deze band. "Carry the Fire", hun majorlabel debuut, verscheen in 2012. "Carry the Fire" bereikte de 11e plaats in de U.S. Heatseekers chart en de 13e plaats in de folk chart. Delta Rae bracht hun tweede album, "After It All", uit in de lente van 2015. Na een verhuizing naar Nashville tekende de band in 2017 bij Big Machine en bracht snel achter elkaar een paar EP's - "A Long and Happy Life" en "The Blackbird Sessions" - uit. Het eerste deel van 2019 zag een stortvloed aan nieuwe singles, hoewel in juli van dat jaar, de band hun vertrek bij Big Machine aankondigde na een massale bedrijfsopkoop. Ze kozen ervoor om onafhankelijk te worden en lanceerden snel een massaal succesvolle crowdfundingcampagne voor hun volgende release, een tweedelig dubbelalbum genaamd "The Light & the Dark", waarvan het eerste deel, "The Light" reeds is verschenen.

Deze opname, "Coming Home To Carolina", opgenomen in december 2019 in het Lincoln Theater in Raleigh, NC was een thuiskomst voor de band na hun grote verhuizing enkele jaren geleden van hun woonplaats Durham, NC naar Nashville, TN. De opname is een intrigerend eerste liveoptreden voor de band, dat is deels te danken aan de setlist van het concert want de uitvoering van deze songs speelt goed in op de algemene presentatie en zal iets later besproken worden. Elk item dat hier wordt vermeld is op zijn eigen manier belangrijk voor de presentatie van de opname als geheel. Delta Rae's debuut live-opname "Coming Home To Carolina" is dan ook een intrigerend nieuw aanbod van deze neo - folk - americana - pop band. 

Hoewel niet noodzakelijk een carrièrebepalend optreden, is de 65 minuten durende setlist een goede manier om de albums van de band uit het verleden, heden en de toekomst te belichten. De lijst gaat helemaal terug tot de titelloze EP van de band uit 2010 - de allereerste studio-opname - terwijl er ook nummers van het het album "The Light" en het toenmalige laatste album "Carry The Fire" aan bod komen. Er is zelfs één nummer van de band's nieuwe album "The Dark" opgenomen in de setlist. De 2017 EP's "A Long and Happy Life" en "The Blackbird Sessions" van de band zijn weggelaten, evenals de 2015 EP "Chasing Twisters".  Bovendien blijkt bij nadere bestudering van de setlist van het concert dat het merendeel van de nummers van deze set - zes om precies te zijn - afkomstig zijn van "Carry The Fire", het debuutalbum van de band. "The Light" kreeg drie nummers in deze set, terwijl "After It All" werd vertegenwoordigd door slechts één nummer, samen met de debuut-EP van de band uit 2010.  Al met al geeft de setlist het publiek een goed beeld van waar de band op dat moment stond en waar het naartoe ging.

De setlist van Delta Rae's nieuwe live-opname is slechts één van de elementen, want het optreden op zichzelf is al een groot genot. De uitvoering van de setlist door de band voelt heel natuurlijk aan gedurende het meer dan een uur durende optreden. De energie die de bandleden uitstralen in elk van de nummers - sommige zijn rustig en andere iets energieker - zorgt voor betrokkenheid en vermaak van het publiek. De bandleden geven echt het gevoel dat ze bezig zijn om het publiek iets memorabels te geven, en dit tussen de momenten dat de groep samen is op het middenpodium en gescheiden aan de andere kant van het podium in de intieme zaal. Al is het alleen maar voor dit optreden, het publiek zal het concert minstens één keer de moeite waard vinden. Het optreden van Delta Rae is een goede zaak voor het debuut van de band, maar het is slechts één van de aspecten die de moeite waard zijn om de opname te bekijken. De algemene productie van de opname is ook even belangrijk.

Zo is deze productie bijzonder omdat ze zeker uniek is. Er is geen andere manier om het te zeggen. Door de productie van "Coming Home To Carolina" lijkt het concert meer op een live concert dat gebruikt werd om op een muziekvideo te lijken dan op een normale live opname. Het korrelige uiterlijk en de toegevoegde video-effecten doen echt afbreuk aan het geheel. Een ander probleem is de belichting van de presentatie. Er is duidelijk geen rekening gehouden met de belichting, want het beeld is over het algemeen uitgesproken donker. Dit had anders aangepakt kunnen worden, maar dat is duidelijk niet gebeurd. Het is alsof het gebruikt werd om in te spelen op de overdreven artistieke benadering van het concert in termen van de productie. Alles bij elkaar genomen is deze eerste live-opname van Delta Rae een goede poging, maar laat het publiek uiteindelijk achter met een verlangen naar meer.

Delta Rae's debuut live-opname "Coming Home To Carolina" is het bekijken zeker waard, en dat is deels te danken aan de setlist van het concert. Het ruim 14 uur durende concert put uit elk van de drie albums van de band, maar het concentreert zich grotendeels op het debuutalbum van de band. De uitvoering van de setlist door de band is eigenlijk het sterkste aspect van deze presentatie, omdat het optreden van de groep zo natuurlijk en organisch aanvoelt, al doet de hier boven vermelde toegepaste muziekvideo stijl wat afbreuk aan de presentatie, maar gelukkig niet genoeg om het concert onbeschouwelijk te maken. Elk onderdeel is op zijn eigen manier belangrijk voor het geheel van deze opname. Alles bij elkaar is "Coming Home To Carolina" een genietbare plaat, die het publiek echter wel naar meer doet verlangen.

Verkrijgbaar bij Cleopatra Entertainment en in de MVD shop

 

TRACK LISTING
Take Me There
Holding On To Good
Outlaws
Out Of The Badlands
Country House
Surrounded
Pay No Rent
Any Better Than This
The Wrong Ocean
If I Loved You
Morning Comes
Bottom Of The River
The Chain
Dance In The Graveyards

Bonus Materials
Ultra Deluxe Digi Pak packaging includes a Blu Ray Disc, Standard Definition DVD and bonus Audio CD Soundtrack!

Package includes ‘Bonus’ Interview segments at the bands home where they recorded most of their first album of songs, ending in a bonfire jam at the Local Watering Hole.

Artiest info
Website  
 

Label: Cleopatra Entertainment

video